Zor geçen bir yılın ardından 2017’ye yeni umutlar ve hedeflerle giriyoruz. 15 Temmuz’da gerçekleşen hain darbe girişimiyle birlikte ülkemizin karanlığın içine itilmesine milletçe karşı geldik. İnsanlarımız yurdun dört bir yanında demokrasisine sahip çıkarak karanlığın karşısında durdu. Birlik ve beraberliğimizin bu zor günlerde ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk.
Ekonomide karşılaştığımız zorlukları aşabilmenin belki de tek yolu daha çok çalışmak, daha çok yorulmak. Sıkıntılı süreçleri geride bırakmak için sanayicimizin de yeni hedefler ve yeni pazarlara yönelmesi şart. Bu noktada, sağladığımız istihdamı korumanın ve mümkünse artırmanın çaresini aramak zorunda, elimizi taşın altına sokmak zorundayız. İstihdam konusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında imzalanan protokol büyük önem taşıyor. Bundan sonra Türkiye’deki bütün Oda ve Borsalar İŞKUR faaliyetleri hakkında işverenleri bilgilendirecek. Odalar İŞKUR hizmet noktası haline gelecek. Odalarda İŞKUR’un iş ve meslek danışmanları görev yapacak. Böylece hizmet işverenin ve işsizin ayağına götürülmüş olacak. Ankara’dan ve merkezden çare arama dönemi kapanacak, yerelden çözümler hız kazanacak.
Pazarımızı genişletmek ve rekabet edebilmek için marka oluşturmak oldukça önemli. Bu anlamda firmalarımız kendi markasını oluşturması bilinirliğini arttırmaya yönelik çalışmalar yapması gerekmekte. Mevcut sistemde rekabet edebilmenin ve pazarda kalabilmenin en büyük şartı markalaşmak.
Yenişehir Ticaret ve Sanayi Odası olarak, markalaşma konusunda talebi olan firmalarımıza destek vermeye her zaman hazırız. Çağımızda yenilikçi ve katma değeri olan ürünlerin önemi giderek artıyor. Ayrıca tüketim alışkanlıklarımızın değişmesiyle bağlantılı olarak bölgesel ve yöresel ürünlerin talebinde büyük bir artış yaşanıyor. Bizler de Oda olarak öncelikle kendi ilçemizde ileriye dönük katma değer sağlayacak, markalaşabilecek 3 ürünle ilgili Coğrafi İşaret Tescili konusunda girişimde bulunduk. Ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan ve bulunduğu bölge ile özdeşleşen doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünlerine verilen tescil belgesi olarak tanımlayabileceğimiz Coğrafi İşaret için ilçemizin Kasap Köftesi, Biberi ve Köpük Helvası için çalışma başlattık. Tescil çalışmamızla ilgili detayları sizlerle kısa süre içerisinde paylaşacağımızı umuyorum.
Yazımın başında da belirttiğim gibi, zorlukları daha fazla çaba harcayarak aşabilir ve birliğimizi koruyarak geleceğe güvenle bakabiliriz.