İEP
İşbaşı Eğitim Programı
İEP Nedir?
Nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere; işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkânı veren bir programdır.
İşverenler; istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi İŞKUR’dan da kendilerine katılımcı adayı bulunmasını talep edebilmektedir.
Program Sürem Nedir?
• Program süresi; bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay; diğer sektörlerde ise en fazla 3 aydır. Geleceğin mesleklerinde düzenlenen işbaşı eğitim programlarında ise program süresi en fazla 9 ay olarak uygulanabilmektedir.
• Program günde en az 5; en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilmektedir.
İŞKUR; Programda hangi giderleri karşılıyor?
• Katılımcı Zaruri Gideri:
Katılımcı zaruri gideri; programa fiilen devam edilen gün üzerinden banka kanalı ile katılımcıya ödenir.
İş arayan statüsündeki katılımcılara günlük 653,93.- TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 326,97.- TL, Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 719,32.- TL
• Genel Sağlık Sigortası ile İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Primleri:
İŞKUR tarafından katılımcı adına SGK ‘ya ödenir.
Kontenjanım Nedir?
• Aynı ilde ve aynı vergi numarası altında yer alan işyerlerinizde çalıştırılan sigortalı sayılarının %30’una kadar katılımcı talep edebilirsiniz.
İstihdam Taahhüt Sürem Nedir?
• Fiili program süresinin en az 2 katı olmak şartıyla ¼ ’lük süre sonunda kalan katılımcıların en az %60’ı istihdam edilmelidir.
Hangi mesleklerde program düzenlenmektedir?
• “Nitelik Gerektirmeyen Meslekler” olarak belirlenen meslekler dışındaki mesleklerde program düzenlenebilecektir. Her bir program için katılımcıya mesleki beceri aktarılabilmesi için aynı meslekte bir çalışanınızın program sorumlusu olarak görevlendirmeniz gerekmektedir.
Programdan faydalanmak için işyerimde hangi şartlar gerekiyor?
• En az 5 sigortalı çalışana sahip olmanız
• İŞKUR’a kayıtlı işyeri olmanız
• İŞKUR tarafından düzenlenen kurs ve programlardan yararlanmama şeklinde yaptırım olmaması halinde işyeriniz programa başvuruda bulunabilir.
Programa alacağım katılımcıda hangi şartlar gerekiyor?
• Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
• 15 yaşını tamamlamış olmak,
• İşe giriş tarihinden önceki son bir ayda uzun vadeli sigorta kolları kapsamında sigortalı olmamak,
• İşverenin eşi, ikinci dereceye kadar kan hısmı olmamak,
• İŞKUR tarafından düzenlenen mesleki eğitim kursu veya işbaşı eğitim programları kapsamında bekleme süresine tabi olmamak,
• İŞKUR tarafından düzenlenen mesleki eğitim kursu veya işbaşı eğitim programlara katılmama yönünde yaptırıma tabi olmamak,
• Son on iki aylık dönemde söz konusu işyerinin bağlı bulunduğu vergi numarası altında çalışanı olmamak,
• Emekli olmamak,
Programa nasıl başvuru yapabilirim?
• Programa; İŞKUR e-Şube üzerinden başvuru yapıp istenen belgeleri yüklemeniz gerekmektedir.
İSDEP-2
(İşgücü Piyasasına Geçişin Desteklenmesi Projesi)
Uygulamalı Eğitim Programı
Proje Tanımı: İşgücü Piyasasına Geçisin Desteklenmesi Projesi (iSDEP 2);Avrupa Birliği Mülteciler için Mali Yardım Aracı tarafından finanse edilen, Dünya Bankası teknik desteği ile Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Türk Kızılay ve İŞKUR tarafından yürütülen bir projedir.
Uygulamalı Eğitim Programı: İŞKUR tarafından Kuruma kayıtlı işsizlerin yine Kuruma kayıtlı işyerlerinde, daha önceden edindikleri teorik bilgileri uygulama yaparak pekiştirmelerini veya mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak amacıyla proje kapsamında belirlenen şartlara uyulmak kaydıyla düzenlenen aktif işgücü programıdır.
Katılımcı Hedef Kitlesi:
-Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları
-Geçici Koruma Statüsüne Sahip Yabancılar
-Uluslararası Koruma Statü Sahip Yabancılar
-Uluslararası Koruma Başvuru Sahip Yabancılar
Program Süresi: Programlar, günlük en az 5; en fazla 8 saat olmak üzere, haftalık 45 saatten ve 6 günden, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde düzenlenecek programlar hariç 156 fiili günden fazla olamayacaktır.
Program kapsamında karşılanan giderler:
Katılımcılara programa devam ettiği günler için zaruri gider ödenecektir. (2024 yılı için 653,93 .-TL ). Her bir katılımcı için SGK’ya iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası prim ödemesi yapılacaktır.
Kontenjan: İşveren tarafından, hesaplanan sigortalı (son aya/döneme ilişkin olarak SGK ya bildirilen aylık prim bilgilerinin 30’a bölünmesiyle hesaplanır) sayısının en fazla %30’una kadar katılımcı talep edilebilecek olup katılımcı sayısının hesaplamasında ortaya çıkan tüm küsuratlar yukarı yuvarlanacaktır.
Katılımcı Oranları: Katılımcıların en az 50%’si Geçici Koruma Statüsüne Sahip Yabancı(GKAS) ve Uluslararası Koruma Statü Sahibi/Başvuru Sahibi Yabancı (UK) olmalıdır.
İstihdam Taahhüdü: İşveren; katılımcıların en az %20’sinin 60 günden az olmamak üzere program süresi kadar istihdam edilmesini taahhüt etmesi gerekmektedir.
Program düzenlenecek meslekler:
Sadece katılımcının mesleki deneyim kazanmasını sağlayacak mesleklerde program düzenlenebilecektir. Türk Meslekler Sözlüğünde (TMS) “Nitelik Gerektirmeyen Meslekler” olarak belirlenen mesleklerde program düzenlenemeyecektir.
Program Düzenlenecek İşyerlerinde Aranan Özellikler:
İşyerinin İŞKUR kaydı olması
İşyerinde en az 2 sigortalı çalışanının olması
İŞKUR tarafından düzenlenen kurs ve programlardan yararlanmama şeklinde işyerinde yaptırım olmaması
Program Katılımcılarında Aranan Özellikler:
• Türkiye Cumhuriyet Vatandaşı, Geçici Koruma Statüsüne Sahip Yabancı, Uluslararası Koruma Statü Sahibi ya da Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Yabancı olması
• TC Kimlik Numarası veya Yabancı Kimlik Numarasına sahip olması
• 15 yaşını doldurmuş olması
• Programa başlama tarihinden önceki son bir aylık dönemde adına uzun vadeli sigorta prim bildirimi yapılmamış olması
• Programa başladığı tarihten önceki bir yıl içerisinde program düzenlenecek işverene ait vergi numarası altında yer alan işyerlerinde sigortalı olmamak / çalışmamış olması
• Emekli olmaması
• İşverenin birinci ya da ikinci derece kan hısımı veya eşi olmaması
Çalışma İzni
Çalışma izni muafiyeti harcı ve değerli kağıt bedeli; işveren tarafından faturalandırıldığı takdirde İŞKUR‘dan talep edilebilecektir.
Uygun Adaylara Erişim: İşverenin talebi doğrultusunda Kızılay’da proje kapsamında dil ve uyum eğitimini tamamlamış kişiler işyerine yönlendirilecektir.
Başvuru Şekli: İşverenler; Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Hizmet Merkezlerine başvuruda bulunabilir.
Detaylı Bilgi İçin:
İŞ-KUR İnegöl Hizmet Merkezi
Zübeyde KARATEPE
inegol@iskur.gov.tr / zubeyde.karatepe@iskur.gov.tr
0224 715 78 26
EK: ADIM ADIM İSDEP 2 UYGULAMALI EĞİTİM PROGRAMI İŞLEMLERİ