Ne yazık ki son dönemde zor bir süreçten geçiyoruz. Birbiri ardına yaşanan terör olayları, gelen şehit haberleri, ocaklara düşen ateş yürekleri dağlıyor. Kirli ellerin, bölücü emellerini gerçekleştirmek üzere kurguladıkları hain tuzaklar geride acılı aileler, eşler, anneler ve babalar bırakıyor. Ülkemizin birlik ve beraberliğine kast edenler, karışıklıktan beslenen çevreler, huzursuzluk yaratmaya ve sokakları ateş topluna çevirmeye çalışıyor. Neredeyse 30 yıldır Türkiye’nin başına bela olmuş PKK terörü, binlerce yıldır dostça birlikte yaşayan Türk ve Kürt halklarını ayrıştırıp karşı karşıya getirmeye, birbirini kırmaya zorlanıyor. Terörden çokça canı yanmış milletimiz ise bu acılara dün olduğu gibi bugün de sabırla göğüs germeye, birlik ve beraberliğini bozmadan yaşamaya devam ediyor. Hangi güç olursa olsun ülkeyi bölmeye çalışanlar bu emellerine ulaşamayacaklar ve eninde sonunda kaybedeceklerdir.
Türk Lirası’nın Euro ve Dolar karşısında hızlı değer kaybı dövizle iş yapan birçok sektörü olumsuz etkiliyor. Umarım ki sanayicimiz bu süreci en az kayıpla atlatıp önünü görmeye başlar.
Söz etmek istediğim bir başka konu da Yenişehir çiftçisinin ürettiği tarımsal ürünlerin katma değerli biçimde pazara sunulmasını sağlayacağını düşündüğümüz sebze halinin, ihtisas haline dönüştürülmesi gerekliliği. Aynı şekilde yurtdışından ithal edilen hayvanların tek seçenek olmaması için yerli ırklara önem verilmesini ve ıslah yöntemiyle yerli ırkların geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Oda olarak yurt dışına çeşitli iş gezileri düzenliyoruz. Amacımız iş adamlarımızın dünyayı yakından tanıması ve kendi sektörlerini ilgilendiren fuarları takip edebilmesi. Ancak en çok yaşadığımız sıkıntılardan biri de vize prosedürleri. Türkiye’de büyük yatırımları bulunan, istihdam sağlayan, ekonomiye katkı sağlayan iş adamlarımızın Avrupa ülkelerine gidebilmek için onlarca evrak sunması ve yorucu aşamalardan geçmesi gerekiyor. Özellikle ihracat yapmak isteyen iş adamlarımız yurt dışına çıkışlarda vize engeline takılabiliyorlar. Maliye Bakanlığı’nın uzun süredir gündeminde olan iş adamlarına yeşil pasaport uygulamasının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bununla ilgili olarak da TOBB nezdinde girişimlerimiz sürüyor.
İlçemizin ekonomik gelişimine etki edecek çalışmalardan biri de Yenişehir’in tarım ve sanayi veritabanının oluşturulması. Böylelikle Yenişehir’in tarım ve sanayi kapasitesi ve yapabileceklerimiz daha net ortaya konmuş olacaktır. Çiftçinin katmadeğerli ürünler üretebilmesi, sözleşmeli ve planlı ekim yapılabilmesi konusunda İlçe Tarım Müdürlüğü, Ticaret Borsası ve Meslek Yüksekokul ile görüşmelerimiz oldu. Önümüzdeki süreçte yol haritamızın netleşeceğini düşünüyorum. Bununla ilgili olarak yapılacak SWOT analizi ile ilçemizin zayıf ve güçlü yönleri tespit edilmeli, iç ve dış çevreden kaynaklanan fırsatlar ve tehditler stratejik olarak saptanmalıdır.